Wilde Eend Producties


Nieuws 

 

Afsluiting Alhambra tournee, seizoen 2018/2019

10 mei 2019

Op zaterdag 11 mei is er een uitvoering van Alhambra Revisited in Theater Stefanus te Utrecht, Verder zijn er nog twee extra uitvoeringen in dese maand bijgekomen, nl. op vrijdag 17 mei in Leerhotel Amersfoort en op zaterdag 25 mei in de Lutherse Kerk, Amsterdam (Spui) in het kader van het Folk Baroque Festival. Voor meer informatie, zie: programma Festival Folk Baroque Amsterdam.

 

Vervolg Alhambra tournee

19 januari 2019

Komende week begint het tweede deel van onze Alhambra Revisited tour met vier voorstellingen in januari en februari en op za. 11 mei voorlopig de laatste uitvoering. We hopen op een vervolg in seizoen 2019/2020, maar dat zal vermoedelijk een beperkt aantal concerten zijn.

 

Alhambra Revisited zeer succesvol

20 september 2018

Tot nu toe hebben we deze voorstelling drie keer gespeeld en kregen goede, enthousiaste reacties. Ook de opkomst was goed. Zelfs in het 'verre' Meppel waren er zo'n 150 á 200 bezoekers. Dat belooft wat voor de rest van de tournee. Vandaag is het eerste promotiefilmpje klaar en gepubliceerd op YouTube. Dat trekt hopelijk nog wat meer publiek en wie weet enkele nieuwe opdrachtgevers.

promofilmpje Alhambra Revisited op You Tube

Voor de complete speellijst, zie: agenda

 

Aanvang tournee Alhambra Revisited

28 augustus 2018

Eind deze week is het zover. Op vrijdag 31 augustus start een reeks van 15 vertelconcerten van Alhambra Revisited - over het legendarische Moorse paleis in Granada, Andalusië. Hoe gingen joden, moslims en christenen met elkaar om ten tijde van Al Andalus, de islamitische heerschappij in Spanje? Met verhalen, muziek en andere zintuigen proberen we die tijd tot leven te wekken. En tegelijk kijken we met een schuin oog naar het samenleven van religies en etnische groepen in onze eigen tijd.

Alhambra Revisited

14 augustus 2018

eerste repetities voor Volg de Olifant

Samen met Frans de Vette ga ik de komende weken aan de slag met het mooie verhaal 'Volg de Olifant' (naar een boek van Kate DiCamillo). We gaan voor het eerst sinds 2006 weer samenwerken in een vertelproductie waarin ik zowel zal vertellen als (klassieke) muziek zal maken. Het belooft een bijzondere voorstelling te worden over de magie van liefde en hoop. Komend najaar volgt een tournee langs diverse vertelpodia. Zie AGENDA voor speeldata en podia.

 

16 juni 2018

eerste try-out Alhambra Revisited

Vandaag de eerste try-out na een aantal intensieve repetities met regisseur Arjen Barel en de muzikanten. Het ging boven verwachting goed en het publiek in een kleine zaal van De Meervaart was zeer aandachtig. We zitten op de goede weg. Intussen wordt de tourneeplanning ergens in de komende weken voltooid en zal daarna de flyer en poster worden gedrukt. Meer informatie over speeldata en podia, zie AGENDA.

 

30 maart 2018

doorstart van Alhambra Revisited

Mijn droom om een vertelconcert te maken over het Alhambra in Granada - dat ik in 2013 bezocht - wordt toch werkelijkheid. Vorige jaar leek het plan defintief in duigen te vallen door een gebrek aan subsidie, aan medewerkers en door ziekte, maar er werd in dit voorjaar (2018) toch nog een geldschieter gevonden en een aantal nieuwe muzikanten: zangeres Rolinha Kross, violiste Monique Lansdorp en ud-speler Haytham Safia. Vanaf april gaan we repeteren, in juni volgen enkele try-outs en vanaf september 2018 volgt een tournee langs zo'n 10 á 12 podia.

Alhambra (3)

 

30 januari 2018

Benja Krik - filmconcert met Mazzeltov

De komende weken zal ik een aantal keer optreden met mijn klezmerband Mazzeltov. 'Benja Krik' is een bijzondere combinatie van zwijgende film en live muziek: Jiddische muziek, Russische liederen en eigen composities. Zie de website van Mazzeltov: www.mazzeltov.nl voor meer informatie over data en podia in februari / maart 2018.

Mazzeltov en Benja Krik

25 oktober 2017

Alhambra Revisited uitgesteld

Helaas kon dit muzikale storytelling project niet in 2017 gerealiseerd worden omdat er te weinig subsidie en fondsen werden toegezegd. Daardoor kon het in de uitgebreide, opgetuigde vorm i.s.m. het Amsterdams Andalusisch Orkest geen doorgang vinden. Maar in 2018 wil ik een nieuwe poging wagen op een meer bescheiden schaal, met minder medewerkers en zonder (of met hooguit minimale) subsidies en fondsen. Wordt vervolgd dus.

 

24 februari 2017

Alhambra Revisited - muziek & storytelling

Amsterdams Andalusisch orkest

Dit voorjaar zal ik een muziektheaterproject met het Amsterdams Andalusisch Orkest opzetten, getiteld: Alhambra legends. N.a.v. een reis naar Granada en het Alhambra paleis in 2013 kreeg ik het plan om een aantal oude legenden (opgetekend door de Amerikaanse schrijver Washington Irving) op de planken te brengen en dat te combineren met Andalusische en Sefardische muziek. De Nederlands-Marokkaanse Zangeres Samira Dainan en de Palestijnse ud-speler Haytham Safia zullen eraan meewerken. Vanaf september 2017 zullen de eerste uitvoeringen gepland worden.

 

Theater Nomade WO 1 (2)

6 september 2016

14-18, WO 1 Achter de Hollandse Waterlinie

De komende twee maanden (september en oktober) staan vooral in het teken van deze theatrale voorstelling over de Eerste Wereldoorlog. Er volgt een tournee langs diverse 19e eeuwse forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Met cabareteske liedjes, klassieke muziek, theatrale scenes en authentieke filmbeelden wordt het een bijzondere reis door de tijd.

 

16 april 2016

Korte tournee met De Golem

De komende twee maanden treden we met Trio Wilde Eend zeven keer op met De Golem, nl. in Maarn, Dordrecht, Goes, Vlaardingen, Enkhuizen, Haarlem en Amsterdam. Eindelijk zijn we een beetje op gang gekomen met deze voorstelling, na de vorige reeks van zes voorstellingen in september/oktober 2015. Voor de precieze data en locaties, zie agenda.

 

3 januari 2016

Soestdijkse verhalen

Het nieuwe jaar is begonnen na een heel drukke Kerstperiode. Daarin heb ik diverse malen in Paleis Soestdijk mogen optreden met een verhalenwandeling over enkele voormalige paleisbewoners, zoals koning Willem II en zijn Russische vrouw Anna Paulowna. Ook mocht ik een prachtig hofconcert van Accademia Amsterdam aldaar presenteren in de rol van hofcomponist Christian Graf. Het publiek was zeer enthousiast. Muziek, verhalen en een prachtige paleisomgeving is een gouden combinatie!

 

3 oktober 2015

ST Arnhem, Karel van Gelre

première van Storytrail Arnhem

Op zondag 18 oktober 2015 om 13.30 u is de première van mijn nieuwe Storytrail Arnhem. Het aantal steden waarin ik theatrale stadwandelingen verzorg komt nu op zeven. Plus lanmdgoed Amelisweerd. De Arnhemse verhalen gaan over het mysterie van de macht aan de hand van de lotgevallen van hertog Karel van Gelre die in het begin van 16e eeuw één van de machtigste mannen in de Lage Landen was. Maar in enkele jaren tijd verloor hij al zijn macht weer. Hoe was dat mogelijk? Voor meer informatie, zie: www.storytrail.nl/arrangementen/arnhem.html

 

28 september 2015

trio Wilde Eend (Golem liggend)

première van De Golem

Op dinsdag 13 oktober 2015 om 19.15 u is de première van 'De Golem' in het Louis Hartlooper Complex.  Een zeer toepasselijke plek, want de naamgever van de prachtige filmhuis was een joodse acteur en filmexplicateur. De Golem is een ode aan Hartlooper, vanwege de mix van zwijgende filmbeelden, theatrale explicatie (vertelling) en live muziek. Vanaf begin oktober zijn er kaarten te reserveren via www.hartlooper.nl

 

19 augustus 2015

Fokker reprise 2015 (1)

Reprise muziektheater Anthony Fokker

De eerste repetities voor muziekthether Anthony Fokker met Theater Nomade zijn weer begonnen. Met een deels vernieuwde cast gaan we de komenden 3 á 4 maanden de reprise spelen in theaters en op vliegvelden zoals die van Teuge (Apeldoorn), Groningen, Maastricht, Midden-Zeeland (Goes). Voor de speellijst, zie: agenda en www.abgietelink.nl/fokker/?Data%2FLocaties

 

6 juni 2015

De Golem groeit verder

Na drie try-outs en een officieel optreden op Waterval Internationaal Vertelfestival te Zwolle begint De Golem steeds beter te lopen. De reacties van het publiek zijn bemoedigend en we schaven verder aan vorm en inhoud. In oktober is de première en is De Golem helemaal ingespeeld.

 

25 februari 2015

verrassende eerste try-out van De Golem

Afgelopen zondag 22 februari speelden we in de synagoge van Delft de eerste try-out van De Golem. Heel vreemd dat er ineens een heel team van zwaarbewapende marechaussees voor de deur stonden om dit joodse gebouw te bewaken. Onze voorstelling De Golem gaat over macht en verzet, over omgaan met haat, geweld en 'monsters' (in jezelf of in de wereld). Deze oude legende en de bijna 100 jaar oude film kregen ineens een zeer actuele lading, vanwege de terreurdreiging en aanslagen op joodse doelen in Europa. De noodzaak om het verhaal opnieuw te vertellen is dus meer dan ooit aanwezig.

Golem (1)

 

14 januari 2015

begin repetities van De Golem

De komende 2 maanden gaan we repeteren met trio Wilde Eend om onze Golem voorstelling voor te bereiden, een mix van zwijgende filmbeelden, muziek en vertelling. Theatermaker Kees van der Zwaard helpt met scriptadviezen en spelregie. Een uitdaging, want nooit eerder maaken we een programma met een derde muzische vorm erbij: film. Dat vraagt toch weer een andere benadering en dynamiek qua vertellen, maar ook een andere muzikale invulling. De kunst zal zijn om alledrie de vormen op elkaar af te stemmen, zodat ze elkaar versterken i.p.v. overbodig maken.

 

1 september 2014

Theatertournee 'Anthony Fokker' met Theater Nomade

Vanaf 24 september t/m 10 december is de theatertournee van 'Anthony Fokker', het levensverhaal van een vliegpionier van Theater Nomade met film, theaterspel en live muziek. Ik werk daaraan mee als muzikant en gerauschmacher (geluidenmaker), samen met accordeonist Michiel Ockeloen. Ik tekende niet alleen voor het uitzoeken van de muziek - een mix van klassiek en vroege jazz -, maar dacht ook mee over de ontwikkeling van het hele concept en het script. Voor meer informatie en de speellijst: www.abgietelink.nl/Kern/Lijst/P9_bovenlijst.htm


17 juni 2014

In voorbereiding: De Golem - een muzikale filmvertelling

Met Trio Wilde Eend hopen we een bijzondere nieuwe productie maken: een mix van zwijgende film, live muziek, vertelling en geluidseffecten. De Golem - een zwijgende film uit 1920 - handelt over een kleimonster dat werd geschapen om de Joden in het getto van Praag te beschermen tegen hun vijanden.  Het is een sfeervolle zwart-wit film, waarbij live muziek en theatrale vertelling een extra dimensie geven. We verwachten deze voorstelling vanaf januari 2015 te kunnen gaan voorbereiden en vanaf september 2015 officieel te presenteren.

 

26 januari 2014

Geen Verteller van het Jaar, wel waardering

Vandaag werd bekend dat Sahand Sahebdivani Verteller van het Jaar 2014 is geworden. Het is hem van harte gegund, want hij heeft zich de afgelopen 10 jaar enorm ingezet voor het vertellen d.m.v. Vertelcafé Mezrab in Amsterdam, het meest succesvolle vertelpodium van Nederland. Tegelijkertijd werden de vier andere genomineerden voor titel - waaronder ikzelf - wel geëerd voor hun verdiensten inzake het vertellen in Nederland. Kortom: toch even in het zonnetje gezet

 

3 januari 2014

Genomineerd voor Verteller van het Jaar 2014!!

Ik hoorde vandaag het nieuws dat ik genomineerd ben voor de titel Verteller van het Jaar, niet alleen vanwege mijn muzikale vertelvoorstellingen en pionieren op het gebied van verhalenwandelingen, maar ook dankzij mijn inzet voor het vertellen via de Stichting Vertellen en Utrechts Vertelpodium de Vliegende Kraai. Ik voel me bijzonder vereerd.

 

12 december 2013

Verhaal en zwijgende film: het Kerstbestand van 1914

De komende week zal ik "Het Kerstbestand van 1914" presenteren, een aangrijpende vertelling met zwijgende filmbeelden op de achtergrond. Ik speel deze korte voorstelling vijf keerin één week, o.a. op een middelbare school, een PABO en in een kerk. Het is een waargebeurd verhaal over oorlog en vrede, hoop en wanhoop tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog. De combinatie van filmbeelden uit WO I en de vertelling in soldatenpak maken het tot een bijzondere belevenis.

 

16 oktober 2013

Storytrail Deventer en Amsterdam, open inschrijvingen

Op zondagmiddag 3 november zal ik in Deventer en op zondagmiddag 10 november in Amsterdam een verhalenwandeling verzorgen. Iedereen die het leuk vindt om die bij te wonen kan reserveren via www.storytrail.nl (klik op Open Inschrijving en de datum in de desbetreffende stad). De storytrail van 10 november is in het kader van Storytelling Festival Amsterdam.

 

29 september 2013

Nieuwe verhalenwandeling: Storytrail Deventer

Deventer is een van de oudste en mooiste steden van ons land. Maar daarnaast is het een van de rijkste en invloedrijkste plaatsen geweest. In de late Middeleeuwen was Amsterdam nog maar een bescheiden vissersdorp, toen Hanzestad Deventer allang Europa had veroverd. Uit alle windstreken kwamen kooplui om er te handelen en de eerste boekendrukkers begonnen er hun vak uit te oefenen. Geert Groote stichtte er zijn beweging van Moderne Devotie en slimme jongens vochten om te mogen studeren aan de Latijnse school. Maar wat is nu het hoogste goed? Handel en geld? Of kennis en boeken? Voedsel voor de buik of voedsel voor de geest? Draait het om Deventer koek of om Deventer boek? De stad wordt bevolkt door vele 'koekenbakkers' en 'boekenkakkers' die allemaal de nodige succesverhalen en dilemma's hebben. Maar wie trekt er in de rijke Deventer historie aan het langste end? Wandel mee met Godefridus tijdens de open inschrijving van deze interactieve storytrail.

ST Deventer, Gottfrid 

Storytrail Deventer, open inschrijving


Data: zo. 29 september en zo. 3 november 2013

Verzamelen: Restaurant Hans en Grietje, Brink 76, Deventer

Welkomstdrankje: 13.30 u

Start wandeling: 14.00 u (tot 15.30 u)

Prijs per persoon: € 17,50 incl. welkomstdrankje; met actiecode € 5,- korting

Informatie: www.storytrail.nl/arrangementen/deventer.html

 

1 september 2013

Nieuw bandlid in trio Wilde Eend: Michiel Ockeloen

michiel

Na het vertrek van cimbaalspeelster Pit Hermans is de accordeonist Michiel Ockeloen uit Arnhem toegetreden tot trio Vilde Katshke/Wilde Eend. Hij viel wel eens in bij duo optredens, maar inmiddels is hij een vaste kracht geworden. Michiel studeerde klassiek accordeon aan het conservatorium van Arnhem, maar heeft zich daarna vooral toegelegd op allerlei stijlen wereldmuziek, waaronder klezmer en Balkan. Michiel is een geweldige improvisator.

 

13 mei 2013

Nieuwe vertelvoorstelling aangeboden: Mijn hart woont elders

Een zeer actuele duovoorstelling die ik samen met collega-verteller Pauline Seebregts heb gemaakt gaat over twee vluchtelingen die in Nederland terecht zijn gekomen: Mounir uit Syrië en Ayisha uit Ethiopië. wat is hun (vlucht)verhaal, hoe vinden zij hun weg? Hoe krijgen zij een gezicht tegen de achtergrond van de asielprocedures en het asielbeleid in Nederland. We hopen deze voorstelling te kunnen spelen voor o.a. afdelingen van Vluchtelingenwerk. Meer info op de webpagina Verhalen/ Diverse verhalen.

 

3 mei 2013

EP van Kasha Nasha: Balkan on the rock(s)

De nieuwe EP van Kasha Nasha "Balkan on the rocks" is uit. Nu nog pittiger met zangeres Iritchka (Iris Ficker) die een geweldige nieuwe klank aan onze band geeft. Helaas komt de EP 2 á 3 maanden te laat om nog op zomerfestivals te kunnen spelen, dus we mikken op het najaar voor een (kleine) tour. Meer info op de website www.kashanasha.com

 

20 maart 2013

verhalenwandeling: Noodlot en fortuin in Utrecht

Tijdens Wereldverteldag op woensdag 20 maart 2013 zal ik om 15.30 uur een gratis verhalenwandeling doen voor belangstellenden vanaf 10 jaar. Utrechtse heiligen en heksen, Vikingen en vrome monniken, een rijke keizer en een arme paus passeren dan de revu. Op een of andere manier hebben al die verhalen met noodlot en fortuin te maken. Zijn ze echt gebeurd of verzonnen? Gaandeweg worden vele geheimen van de stad ontsluierd.

Om 15.30 uur verzamelen op Domplein (voor Academiegebouw).

Aanmelden (gratis):www.storytrail.nl/arrangementen/utrecht


5 februari 2013

Fokker, De Vliegende Hollander in film, theater en muziek

Samen met theatermaker/acteur Ab Gietelink van Theater Nomade hoop ik een productie te maken waarin zwijgende filmfragmenten, theatrale filmexplicatie, drama en live muziek een plaats zullen krijgen. Het is al langere tijd een droom om zo'n multimediale theatervoorstelling te ontwikkelen en in het najaar van 2012 nam ik daarvoor het initiatief. Deze productie zal op bijzonder wijze het leven in beeld brengen van luchtvaartpionier Anthony Fokker (1890-1939). In het najaar van 2014 hopen we het te kunnen presenteren in de theaters.

 

28 januari 2013

Nacht van de Hoop, 30-31 maart 2013

In de Paasnacht van 30 op 31 maart zal ik in Den Haag voor de tweede maal als verteller/verhaalschrijver meewerken aan de Nacht van de Hoop. Het is een creatieve happening waarbij wij onze hoop voor deze wereld op een beeldende, inspirerende wijze met elkaar delen. Het thema is ditmaal: overwegen, over grenzen, oftewel: vluchtelingen. Samen met collega-vertelster Pauline Seebregts wil ik aan de hand van enkele waargebeurde vluchtervaringen een bijzonder verhalenprogramma samenstellen. De Nacht van de hoop vindt plaats in het Humanity House, Prinsengracht 8, Den Haag. Meer informatie: www.nachtvandehoop.nl

 

24 december 2012

Kerstverhaal in Mozes en Aaronkerk

Op kerstavond zal ik in de Mozes en Aaronkerk het verhaal De kerstclown van Mokum vertellen. Een hele eer om voor ruim 700 mensen dit kerstverhaal te kunnen vertellen. 

 

23 oktober 2012

Lezing over Joodse feesten en muziek

Op dinsdagavond 23 oktober om 20.00 uur zal ik in de Nicolaikerk te Utrecht een interactieve lezing geven over Joodse feesten en muziek. Niet alleen zal ik enkele joodse feestverhalen vertellen, maar ook zal ik wat muziek laten horen en enkele joodse liederen aanleren.

 

22 juli 2012

Kasha Nasha op Floriade Venlo

Op Floriade Venlo zullen we op zondag 22 juli om 13.00 uur spelen samen met het 50-koppige blaasorkest Euregion Brass uit het Limburgse Thorn. Een cross-over project met een paar van onze eigen stukken in een nieuw Brassband jasje. Spannend hoe dat zal gaan klinken! Er worden filmopnamen gemaakt, dus t.z.t. is het nog terug te zien op YouTube.

 

17 juni 2012

Kasha Nasha op Mundial Festival Tilburg

Een dag na het vieren van mijn 50e verjaardag kreeg ik nog een leuk kado: spelen met mijn balkanbeatband Kasha Nasha op een van de meest prestigieuze wereldmuziekfestivals van Nederland: Mundial in Tilburg. Het was prachtig weer en lekker druk tijdens ons spetterende optreden met zangeres Iris Ficker. De muzikale samenwerking met haar werpt steeds meer vruchten af!

 

31 mei 2012

Benefietconcert Laat Jara horen met twee oren!

Op donderdagavond 31 mei a.s. zal trio Wilde Eend (Vilde Katshke) een bijzonder vertelconcert geven in theater De Musketon te Utrecht. Er zullen verhalen uit Oost-Europa klinken in combinatie met zigeuner- en Balkanmuziek. Maar hoe zou het zijn als je doof was? Dan zou je er niets van kunnen volgen. Jara Sijtsma - buurmeisje van bandleider Gottfrid van Eck - weet precies hoe dat is. Naast verhalen en muziek zullen er ook enkele interactieve momenten plaatsvinden waarbij het publiek een beetje kan invoelen hoe het is om doof te zijn.

Waarom deze actie?

Jara is een negenjarig meisje dat doof geboren is. Ze heeft een cochleair implantaat (CI) aan haar rechteroor, waardoor ze met één oor redelijk kan horen. Haar ouders willen heel graag dat Jara kan horen met twee oren en zij zelf natuurlijk ook. Helaas wordt een tweede implantaat in Nederland niet vergoed. Daarom zijn ze de actie Laat Jara horen met twee oren begonnen. Hoe klinkt muziek of de menselijke stem met maar één CI? Probeer eens deze link. De opbrengst van het benefietoptreden door trio Wilde Eend komt geheel ten goede aan de actie Laat Jara horen met twee oren! Kunt u dit vertelconcert niet bijwonen, maar wilt u wel doneren dan kan dat op rekeningnummer 200.03.58.705 t.n.v. Jara Sijtsma.

Wanneer: do. 31 mei 2012, 19.30 uur (einde: rond 21.00 uur)

Waar: Theater De Musketon, Hondsrug 19, Utrecht (Lunetten) Toegang: € 10,- (reserveren niet nodig) Info: Jara Sijtsma, www.twee-oren.nl, tel. 06 - 4980 2441 (Inge Doorn)  

 

maart 2012

Bijzondere première Storytrail Den Haag

Op de zondagen 19 februari en 18 maart 2012 vonden de eerste publieke uitvoeringen plaats van Storytrail Den Haag. Beide keren liepen er zo'n twintig enthousiaste mensen mee en was er ook iemand van de pers. In het Haagse weekblad De Posthoorn stond onderstaand artikel dat een goede impressie geeft.

artikel Storytrail Den Haag (med)

januari 2012

Korte tournee van Mazzeltov en AJO

2010-02-24 - Mazzeltov 002.jpg

Het Amersfoorts Jeugd Orkest - in 2009 en 2011 uitgeroepen tot het beste Jeugdorkest van Nederland - pakt op zijn vijftigste verjaardag uit met de muzikale voorstelling De Eerste van Bram. Het cadeau is Mazzeltov, een van de beste klezmerorkesten van Nederland die al bijna twintig jaar aan de weg timmert.

Oost-Europese klassieke muziek van Prokofiev, Bartók, Dvořák, Smetana en natuurlijk van Mazzeltov klinken in een avontuurlijke battle tussen symfonieorkest en klezmerband.

 

Familievoorstelling vanaf 10 jaar

De brave Bram wordt al zijn hele leven klaargestoomd om zijn strenge vader op te volgen als dirigent van het orkest. Maar op de dag dat Bram het stokje zal overnemen, komt zijn tante Rolinha onverwachts op bezoek. De liedjes die zij met haar vrolijke band speelt, zetten Brams wereld op zijn kop. De vrije klezmerklanken van zijn tante raken in gevecht met vaders keurige klassieke muziek. Bram moet alles in de strijd gooien om de muzikale battle naar zijn hand te zetten. Zal het orkest op tijd klaar zijn om de Eerste van Bram te spelen?

Voor speeldata en informatie: www.mazzeltov.nl

 

oktober 2011

Nieuwe verhalenwandeling in Den Haag

ST Den Haag (1)

In korte tijd heb ik een nieuwe storytrail (verhalenwandeling) voor Den Haag geschreven in opdracht van Stadsavonturen. Try-outs vinden in najaar 2011 plaats en in voorjaar 2012 zal Storytrail Den Haag worden aangeboden aan een breed publiek. Regelmatig zal ik samenwerken met mijn Haagse collega-verteller Astrid Hamel.

Den Haag bestaat feitelijk niet. We kunnen nl. beter van "Den Hagen" spreken, in meervoud. Want aan de ene kant heb je 's Gravenhage - het deftige dorp van de graven van Holland, de Oranjes en de regenten. Kortom: woonplaats van de Haagse kak. En aan de andere kant heb je het O O Den Haag van het gewone volk, ook wel bekend als Haagse bluf - type 'grote mond, klein hartje'. Hoe hielden Hagenaars en Hagenezen het eeuwenlang samen uit? Hoe verliep deze botsing der beschavingen? En kan Den Haag ooit één stad worden of is dat ijdele hoop? Dat kun je ontdekken tijdens deze verhalenwandeling door het oude centrum van Den Haag.

Meer info: www.storytrail.nl

 

januari 2011

Debuut CD van Kasha Nasha: Ministry of Carnival

cd hoes Ministry of Carnival

De band Kasha Nasha - Russisch voor: onze brij - vindt vooral inspiratie in Balkanmuziek, zigeunerliedjes, klezmer en Russische gedichten. De band voegt daar allerlei muzikale elementen aan toe, variërend van rock en jazz, tot latin en metal. Zo klinkt er bijvoorbeeld een Roemeense melodie met een Cubaans ritme. Of een Bulgaarse melodie krijgt een nieuwe tekst: een ode aan Borat uit Kazachstan. Maar er valt ook eigen werk te beluisteren met. De bandleden van Kasha Nasha zijn meesters in (muzikale) vermomming, oftewel: ministers van carnaval.

Meer info: www.kashanasha.com

De cd ´Ministry of Carnival´ is inmiddels uit. Op donderdag 23 december 2010 was er een cd-presentatie op het SJU Jazzpodium in Utrecht. Naar aanleiding daarvan kregen we een zeer lovende recensie in de Volkskrant. Zie onder.

 

recensie Volkskrant

 

oktober 2010

Nieuw Utrechts Vertelpodium: De Vliegende Kraai

Vliegende kraai (2)Spontaan verhalen vertellen kan iedereen, altijd en overal.  Maar sommige verhalen verdienen een publiek en een podium.  Het theater is misschien te groot, de keukentafel weer te krap.  Een prachtig verbouwde wagenschuur, De Zeven Linden te Utrecht, is dan dé oplossing. Elke derde zondagavond van de maand zal daar vertelpodium De Vliegende Kraai neerstrijken. Dit vertelpodium is een initiatief van de vertellers Gottfrid van Eck, Frans de Vette en Ankie Hoyer.  

Zeven professionele verhalenvertellers zullen dit seizoen optreden in De Zeven Linden. Ieder van hen brengt een programma van zo'n drie kwartier. Voorafgaand daaraan zullen drie andere vertellers een verhaal van maximaal 10 minuten presenteren. 

Meer info:   www.vertelvliegendekraai.nl    

 

oktober 2010

Nieuwe verhalenwandeling in Haarlem

St Haarlem (2)

Op 31 oktober 2010 ging de Storytrail Haarlem in première. De stad Haarlem heeft eeuwenlang in de schaduw van grote broer Amsterdam moeten staan. Weinigen weten dat Haarlem in de Middeleeuwen groter en belangrijker was dan Amsterdam. In Haarlem woonden ooit de graven van Holland van wie er één het bijna tot keizer van het grote Duitse keizerrijk schopte: Willem II. Beleef het  bloedstollende gevecht waarin deze aanstaande keizer zijn macht wil bewijzen.

Maar er zijn nog meer Haarlemse helden zoals Laurens Janszoon Coster, de uitvinder van de boekdrukkunst en Pieter Teyler, een weldoener die de stad zijn rijkdommen schonk. En daarnaast Kenau Hasselaer, een beroemd strijdster uit de Tachtigjarige Oorlog. Kortom: het is de hoogste tijd om de stad Haarlem weer op een voetstuk te plaatsen. 

Meer info: www.storytrail.nl

 

 

 


Hoofdmenu


Submenu


Copyright